Een oud Chinees spreekwoord luidt: ‘Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden’. In het Huizers zouden we zeggen: ‘Een kiekie zait meer as duzed woordjies’. Het is een waarheid die we van harte onderschrijven. Want naar aanleiding van beelden komen de woorden vanzelf wel. Dat merken we aan onze boekenserie ‘Oud Huizen in beeld’, die zijn oorsprong heeft in de Huizer Courant die in 2018 is gestopt.
De nostalgische foto’s van plekjes uit lang vervlogen tijden, huizen en straatbeelden die er niet meer zijn en beroepen, personen en winkels van lang geleden, blijken in combinatie met historische en leuke wetenswaardigheden steeds opnieuw een schot in de roos. Er zijn inmiddels al ongelofelijk veel mooie oude foto’s boven water gekomen, die soms jarenlang verborgen zijn geweest in vergeten fotoalbums, sigarenkistjes, op zolders en in stoffige laatjes. Iedere keer verbazen we ons weer over het aangeleverde materiaal en de hartverwarmende reacties. De fraai vormgegeven boeken van ‘Oud Huizen in beeld’ kom je dan ook overal tegen. Opengeslagen op de koffietafel, keurig in de boekenkast en zelfs op de leestafel bij de viswinkel en opticiën. Het zijn vooral mooie kijkboeken, die herkenbare plekjes voor Huizere minsen laten zien, maar zeker ook interessant zijn voor buitenminsen, omdat zij een waardevol stuk beeldende geschiedenis laten zien van het darp Huizen van vroger.
Door onderaan deze pagina op de diverse boeken te klikken, valt nog meer informatie over de inhoud te lezen.
De foto's van 'Oud Huizen in beeld' doen dan wel een paar stappen terug in de tijd, de serie staat eveneens met beide benen in het hier en nu. De nostalgische plaatjes zijn te bekijken op een eigen Facebook-pagina, waar al die echte Huizer plekjes, straten, gebouwen, evenementen en minsen van vroger van commentaar kunnen worden voorzien. De foto's en teksten worden meerdere keren per maand 'ververst'.
S.v.p. alle velden invullen.
Een selectie van het mooiste beeldmateriaal van de Lindenlaan en omgeving. Met uiteraard de onvolprezen Muziektent op het Oude Raadhuisplein, maar ook karakteristieke winkeltjes zoals kruidenier Hoogvorst en het 'Bellewinkeltje', fraaie klederdrachten, nijvere beroepen, naaikransjes en diverse feestelijkheden.
De Oude Kerk is het markante middelpunt van dit tweede boek. Met rondom de kerk o.a. het karakteristieke oude postkantoor van architect Wijgert Kooij en het Oranje Weeshuis aan de gelijknamige straat. Verder ruime aandacht voor opvallende groepsfoto's, gezellige dorpsfeesten en het kenmerkende boerenleven van Huizen
De Huizer molen is al lang uit het straatbeeld verdwenen, maar de straatnaam Molenberg herinnert nog altijd aan die tijd. De molen wordt weer in beeld gebracht, maar ook een aantal scholen, spelende kinderen, buurttafereeltjes, karakteristieke gevels, ludieke plekjes, bekende en onbekende mensen.
Opnieuw nostalgische kiekjes van minsen en het darp Huizen van vroger. Zoals het 'tolletje' aan de Naarderstraat, de diverse karakteristieke villa’s en de vele optochten en vieringen rond het oude gemeentehuis. Ook de politie en brandweer komen aan bod en de bezoekjes van en aan het Koninklijk Huis.
De Oude Haven heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Dit vijfde deel laat de roemruchte nostalgie van het vissersverleden herleven. Maar ook de noeste arbeid in het havengebied met de scheepstimmerwerven en de mensen die er woonden, werkten en bivakkeerden. En niet te vergeten het onnavolgbare vertier van de salonboten en ijskoude schaatspret.
In een boek over de Zenderwijk mogen de roemruchte PHOHI-zenders niet ontbreken. De wereldberoemde zendmasten kregen koninklijk bezoek en waren in de oorlog het doelwit van sabotagepraktijken. Verder opnieuw ruime aandacht voor water, dit keer met de zwembaden De Bun en Sijsjesberg. Ook opvallende nieuwbouw en allerhande transportmiddelen worden in beeld gebracht.
In dit deel hebben we een brug willen bouwen van het boerenleven op de Meent naar de nieuwbouwwijken. Met een onderhandelende “bullenboer”, bedrijvigheid rond melktijd, de ontwikkeling rond de Gooilandweg als schakel tussen oud en nieuw, vernieuwende bouwprojecten als de piramidewoningen en de opening van Winkelcentrum Oostermeent. Uiteraard is er ook weer aandacht voor nostalgie van veel langer geleden met o.a. kinderen in klederdracht.
Na onze uitgave over de Oude Haven was nog lang niet alles gezegd en getoond van het havengebied. We lieten destijds al min of meer doorschemeren dat er wellicht nog een vervolg zou komen. Er werd eerst een sprongetje zijwaarts gemaakt en vervolgens een pas vooruit. Maar met de uitgave Oud Huizen in beeld - Omgeving Havenstraat doen we weer een stapje terug. Uiteraard in de goede zin des woords.
De akkers op de Huizer Eng hebben plaats gemaakt voor een tweede kerk in het dorp, met rondom woningen, een “oudeliedentehuis”, winkels en bedrijven. Met name het hoofdstuk over de Wijgert Kooijbuurt bevat unieke foto’s. Huizere minsen en buitenluiers zullen als vanouds verrast worden door leuke en nostalgische tafereeltjes van vroeger, met mensen, gebeurtenissen en straatbeelden die bij sommigen herkenning oproepen en anderen doen glimlachen om “die goede oude tijd”.
Een mijlpaal is bereikt… deel 10 van Oud Huizen in beeld ligt voor u. Wat een feest om weer een deel aan de serie toe te voegen. We begonnen met Omgeving Lindenlaan, in dit deel komen we daarop terug. Centraal staat de Omgeving Oude Raadhuisplein. Het hart van Huizen, zoals de winkeliersvereniging zichzelf heeft bestempeld. En waar het hart is, daar is leven. In het verleden, maar ook in de huidige tijd, bruist het van activiteiten. Veel is vastgelegd op de gevoelige plaat.