Deel 6: Omgeving Zenderwijk

Oud Huizen in beeld deel 6 Omgeving ZenderwijkVoorwoord

Een oud Chinees spreekwoord luidt: “Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden”. In het Huizers zouden we zeggen: “Een kiekie zait meer as duzed woordjies”. Het is een waarheid die we van harte onderschrijven. Want naar aanleiding van beelden komen de woorden vanzelf wel. Dat merken we wekelijks met de serie Oud Huizen in beeld in de Huizer Courant en evenzo met de gelijknamige boekenserie.

Net als de eerdere delen Omgeving Lindenlaan, Omgeving Oude Kerk, Omgeving Molenberg en Omgeving Naarderstraat, heeft ook ons voorlaatste deel Omgeving Oude Haven de tongen weer flink losgemaakt met allerhande verhalen. De nostalgische foto’s van plekjes uit lang vervlogen tijden, huizen en straatbeelden die er niet meer zijn en beroepen, personen en winkels van lang geleden, blijken in combinatie met historische en leuke wetenswaardigheden steeds opnieuw een schot in de roos.

We hadden met gemak een tweede boek over de haven uit kunnen geven. Ons archief zit nog boordevol mooi fotomateriaal. Maar ook van andere locaties en gebeurtenissen hebben we genoeg op voorraad en die foto’s zijn het eveneens waard om in boekvorm te verschijnen. Omdat zij een waardevol stuk geschiedenis laten zien van het darp Huizen van vroger, dat zowel Huizere minsen als buitenminsen zeker zal boeien. Want om nogmaals een bekend gezegde te gebruiken: “Zonder kennis van de geschiedenis is het heden niet te begrijpen”.

Het zesde deel in onze succesvolle boekenreeks heeft de titel Oud Huizen in beeld - Omgeving Zenderwijk meegekregen. Daarin mogen de roemruchte PHOHI-zenders niet ontbreken. Met name de twee draaibare houten masten hebben Huizen wereldberoemd gemaakt. De zenders kregen koninklijk bezoek, waren in de oorlog het doelwit van sabotagepraktijken en werden uiteindelijk na bewezen diensten met spektakel naar beneden gehaald.

Het tweede gedeelte van het boek is als vanouds ingeruimd voor andere buurten en rubrieken. De oorlog en bevrijding worden aangestipt en ook passeren diverse transportmiddelen de revue. En al is deze uitgave geen vervolg op Omgeving Oude Haven geworden, toch is er ook weer ruime aandacht voor water door middel van de zwembaden De Bun en Sijsjesberg. Voor de zesde keer in successie is een mooi vormgegeven fotoboek van de pers gerold en wordt met Oud Huizen in beeld -

Omgeving Zenderwijk wederom een stukje beeldende Huizer historie bewaard voor het nageslacht.

Huizen, september 2015

Omgeving Zenderwijk kost € 34,- en is verkrijgbaar bij Drukkerij Bout aan de Ceintuurbaan 32-34 of hier te bestellen. Bij aanschaf van drie of meer boeken geldt een verkoopprijs van € 29,- per stuk. 

J. Bout & Zonen