Deel 8: Omgeving Havenstraat

Deel 8: Omgeving Oude HavenVoorwoord

Natuurlijk wisten we dat na onze uitgave Omgeving Oude Haven nog lang niet alles gezegd en getoond was van het havengebied. We lieten destijds al min of meer doorschemeren dat er wellicht nog een vervolg zou komen. Er werd eerst een sprongetje zijwaarts gemaakt naar de Zenderwijk en vervolgens een pas vooruit naar de nieuwbouw in de Oostermeent. Maar met de uitgave Oud Huizen in beeld – Omgeving Havenstraat doen we weer een stapje terug, in de goede zin des woords wel te verstaan. We gaan terug naar de haven, terug richting het Oude Dorp en terug in de tijd. Dus zijn er in dit deel weer veel mooie plaatjes uit nostalgische tijden te bewonderen, maar toch ook genoeg straatbeelden en dorpsgezichten die een jongere generatie zich nog wel zal herinneren. Met als onbetwist middelpunt de Havenstraat, die dwars door het dorp vanaf de kop van de Oude Haven tot voorbij de Oude Kerk voert. Een straat die zich kenmerkt door bedrijvigheid, aanvankelijk vanwege het visserijgebeuren rond de haven, waar later industrie voor in de plaats kwam. 

Klinkende namen als Philips (PTI), de textielfabriek, Potterie De Driehoek en de Balatum (alias Balamundi, tegenwoordig BN International) verschaften door de jaren heen honderden Huizers werk. Maar ook richting het dorpshart waren – en zijn nog steeds – winkels, bedrijfjes en ondernemingen kenmerkend voor de Havenstraat. Sommige panden kennen een rijke historie en boden net zo makkelijk onderdak aan een schoenmakerij of chocolaterie, als aan een Doopsgezinde Kerk, fotostudio, speelgoedwinkel en doe-het-zelfzaken. Ook het havengebied zelf komt uiteraard aan bod, waarbij speciaal een hoofdstuk is ingeruimd voor de Balatum met zijn markante krachtcentrale. Een aparte rubriek is er verder voor rouwaangelegenheden, met rouwenden onder een “regenkleed” en de laatste lopende begrafenis van Huizen.  

Met het succes van Omgeving Lindenlaan, Omgeving Oude Kerk, Omgeving Molenberg, Omgeving Naarderstraat, Omgeving Oude Haven, Omgeving Zenderwijk en Omgeving Oostermeent nog in het geheugen, zal ook Oud Huizen in beeld – Omgeving Havenstraat ongetwijfeld weer voor een hoop kijk- en leesplezier zorgen. Er is opnieuw met veel inzet en passie gewerkt aan een mooi document, dat zowel Huizere minsen als buitenminsen zal bekoren. Bij de een zullen de karakteristieke dorpsplaatjes en wetenswaardigheden veel herkenning oproepen en een ander zal juist verbaasd staan over de rijke historie en leuke anekdotes. Kortom: een meer dan neutig book vur iederéën die Huizen van toen en nu een warm hart toedraagt. 

Huizen, september 2018

Omgeving Havenstraat kost € 34,- en is verkrijgbaar bij Drukkerij Bout aan de Ceintuurbaan 32-34 of hier te bestellen. Bij aanschaf van drie of meer boeken geldt een verkoopprijs van € 29,- per stuk. 

J. Bout & Zonen