Deel 9: Omgeving Nieuwe Kerk

Oud Huizen deel 9: Omgeving Nieuwe KerkVoorwoord

Het is altijd weer spannend om aan een nieuw deel van Oud Huizen in beeld te beginnen. We gaan er blanco in, brainstormen over welk gebied we willen vormgeven en zoeken in ons uitgebreide fotoarchief naar passend beeldmateriaal. Zo worden in grote lijnen de contouren neergezet waarbinnen we het boek verder invullen. Een bekend gezegde luidt: “Met passen en meten wordt de meeste tijd versleten”. Dat geldt zeker voor Oud Huizen in beeld. We wegen af welke foto’s tezamen een mooi tijdsbeeld geven van het stuk geschiedenis dat we in woord en beeld willen vastleggen. Er worden gegevens verzameld, we raadplegen verschillende bronnen en mensen, nieuwe ideeën en foto’s komen boven water, informatie wordt toegevoegd of juist achterwege gelaten, we veranderen en verbeteren de inhoud en zo groeit er gaandeweg een nieuw boek. Op deze manier is er met veel plezier gewerkt aan opnieuw een loot aan de Oud Huizen in beeld stam. We hebben de afgelopen jaren al heel wat Huizer plekjes, gebeurtenissen en mensen in boekvorm onder de loep genomen, waaraan met Oud Huizen in beeld – Omgeving Nieuwe Kerk weer een prachtige uitgave is toegevoegd.

Met dit nieuwe naslagwerk bestaat de nostalgische boekenserie inmiddels uit negen delen.

Omgeving Lindenlaan, Omgeving Oude Kerk, Omgeving Molenberg, Omgeving Naarderstraat, Omgeving Oude Haven, Omgeving Zenderwijk, Omgeving Oostermeent en Omgeving Havenstraat  hebben er een waardige opvolger bijgekregen. Met Omgeving Nieuwe Kerk  is wederom een stukje historie van Huizen stijlvol vormgegeven, waarbij de foto’s en teksten laten zien hoe de akkers op de Huizer Eng plaats hebben gemaakt voor een tweede kerk in het dorp, met rondom woningen, een “oudeliedentehuis”, winkels en bedrijven. Sommige zijn allang weer verdwenen, andere nemen nog altijd fier hun plek in. Gewoontegetrouw heeft het boek diverse hoofdstukken, waarbij met name de foto’s uit de Wijgert Kooijbuurt uniek zijn.

Met Oud Huizen in beeld – Omgeving Nieuwe Kerk zullen Huizere minsen en buitenluiers als vanouds verrast worden door leuke en nostalgische tafereeltjes van vroeger, met mensen, gebeurtenissen en straatbeelden die bij sommigen herkenning oproepen en anderen doen glimlachen om “die goede oude tijd”. Met veel genoegen zijn we bezig geweest met de samenstelling ervan en we hopen dat jong en oud met evenveel voldoening de foto’s bekijken, de teksten lezen, herinneringen delen en genieten van het Huizen van vroger rond de Nieuwe Kerk.

De uitgever

Huizerdag, september 2019

Omgeving Nieuwe Kerk kost € 34,- en is verkrijgbaar bij Drukkerij Bout aan de Ceintuurbaan 32-34 of hier te bestellen. Bij aanschaf van drie of meer boeken geldt een verkoopprijs van € 29,- per stuk. 

 

J. Bout & Zonen