Deel 5: Omgeving Oude Haven

Oud Huizen in beeld deel 5: Omgeving Oude HavenVoorwoord

Hoe kun je het mooier hebben, dan dat het vijfde boek in de serie Oud Huizen in beeld over de haven gaat? Het is de kers op de taart in een succesvolle boekenreeks, die met dit deel een lustrum viert. Vanaf de start van de serie klonk telkens weer de vraag: “Wanneer is de haven aan de beurt?” Want bij de voormalige vissershaven en de oude pier liggen veel herinneringen aan het Huizen van vroger. Ook wij vonden dat het vissersverleden van Huizen niet onbelicht kon blijven. Het item past uitstekend bij de delen Omgeving Lindenlaan, Omgeving Oude Kerk, Omgeving Molenberg en Omgeving Naarderstraat. We wilden er echter voor waken dat het boek louter en alleen uit standaard botterfoto’s zou bestaan. Gelukkig hebben we de afgelopen jaren veel en afwisselend fotomateriaal verzameld en gepubliceerd in de Huizer Courant. Daar zaten veel plaatjes bij met minder voor de hand liggende taferelen die in het havengebied plaatsvonden. Verrassend beeldmateriaal dat niet alleen voor Huizere minsen, maar ook voor buitenminsen een leuke kijk geeft op de reuring die de haven vroeger bracht. Want de kreet Huizen, haven van ’t Gooi dateert al van heel lang geleden.

Oud Huizen in beeld - Omgeving Oude Haven laat de nostalgie van het vissersverleden herleven. Maar ook de noeste arbeid in het havengebied, de mensen die er woonden, werkten en bivakkeerden. En niet te vergeten het vertier. Want wie heeft er niet een wandeling over de oude pier gemaakt of de werkzaamheden bekeken bij de scheepstimmerwerf? Of de salonboten uitgezwaaid, de vissers aan het werk gezien of deelgenomen aan het ringsteken op ’t Harde tijdens hoogtijdagen? En misschien zijn er nog mensen die zich de barre winters van de jaren ’20 van de vorige eeuw kunnen herinneren, toen het kruiende ijs over de pier heen kwam. Of de NDO-zenders, die Huizen toen al op de kaart zetten.

Eigenlijk zijn er te veel foto’s om op te noemen. Veel meer dan de ruim 160 stuks die we in dit deel kwijt kunnen. Mocht de interesse voor Omgeving Oude Haven echt zo groot blijken te zijn als vooraf werd aangegeven, dan is een vervolg niet uitgesloten. In ieder geval bevat dit vijfde nostalgische fotoboek alvast veel kijk- en leesplezier. In een fraai vormgegeven uitvoering, met leuke wetenswaardigheden, historische gegevens en nostalgische foto’s, is opnieuw een uitgave verschenen om trots op te zijn.

Huizen, september 2014

Omgeving Oude Haven kost € 34,- en is verkrijgbaar bij Drukkerij Bout aan de Ceintuurbaan 32-34 of hier te bestellen. Bij aanschaf van drie of meer boeken geldt een verkoopprijs van € 29,- per stuk. 

J. Bout & Zonen